Subsidiebeleid
Het college heeft vanwege het coalitieakkoord 2019-2022 ‘Samen voor de stad’ en in reactie op het rekenkamerrapport ‘Eerlijk delen’ uit 2017 een kadernota subsidies in voorbereiding, gericht op een professionele, transparante, doelmatige, doeltreffende en rechtmatige subsidieverstrekking. Deze nota wordt in het eerste kwartaal van 2020 aan de raad aangeboden. In de kadernota en de daaraan gekoppelde vernieuwing van de Algemene subsidieverordening (ASV) wordt onder meer aandacht besteed aan de regels omtrent eigen vermogen van subsidieaanvragers, het opleggen van verplichtingen aan subsidieontvangers met betrekking tot social return en duurzaamheid, de gronden voor afwijzing van een aanvraag, de verplichting om conform wettelijke voorschriften subsidieregelingen op te stellen en de periodieke evaluatie van deze regelingen in termen van doelbereik.
Het college hecht veel waarde aan een integer en betrouwbaar bestuur. Voor het inzetten van het instrument subsidie om onze beleidsdoelen te bereiken, betekent dit dat we subsidies altijd verstrekken op basis van subsidieregelingen. Alleen op die manier kan een subsidie gedetailleerd worden vormgegeven en worden bereikt dat voor alle belanghebbenden dezelfde regels gelden. Deze subsidieregelingen worden -voorzover nog niet al aanwezig- per beleidsthema of per begrotingsprogramma opgesteld.
Het college heeft de ambitie om (wettelijke) taken en de daaraan verbonden budgetten, begrotingsposten en geldstromen te ontschotten, bijvoorbeeld de subsidies voor welzijn, sport, integratie of cultuur. Binnen het sociaal domein hebben we soms met inwoners te maken met complexe meervoudige problematiek. Voor hen is het belangrijk dat het aanbod vanuit een ‘ontschotte benadering’ effectief wordt georganiseerd.