Huisvesting en facility management
Vernieuwd huisvestingsconcept
In 2020 wordt een vernieuwd huisvestingsconcept vastgesteld en uitgevoerd. Deze business case gaat uit van een structurele besparing van € 2,4 miljoen. De benodigde maatregelen worden in 2020 uitgewerkt in een programma dat vervolgens stapsgewijs wordt uitgevoerd. Het geheel zal nog een goede afweging vragen van de (ingrijpende) maatregelen ten opzichte van de te behalen besparingen.
Parallel hieraan wordt gewerkt aan de huisvesting van de dienstverlening door de gemeente. Dit is in eerste instantie vooral gericht op dienstverlening van de diensten DPZ, OCW en SZW (inclusief het Werkgeversservicepunt en het Dak- en Thuislozenloket).
Afvalscheiding
Van bewoners vragen we afval gescheiden in te zamelen. Ambtenaren worden gestimuleerd om het goede voorbeeld te geven en hetzelfde te doen. Eind 2018 is een pilot met afvalscheiding gestart op het stadhuis en in het bibliotheekcomplex. Na evaluatie zijn aanvullende maatregelen genomen, zoals meer afvalbakken en betere communicatie.
Duurzaamheid
In 2019 is gestart met een duurzaamheidsonderzoek voor het verduurzamen van het stadhuis. Daarnaast loopt een onderzoek voor het verder verduurzamen van het stadskantoor Leyweg en de andere stadsdeelkantoren. Deze maatregelen bestaan uit duurzame verlichting, warmte- en vochtterugwinning en het vervangen van de klimaatregelingen in het stadhuis. Op stadskantoor Leyweg wordt de Warmte-Koude Opslag (WKO)-installatie verder geoptimaliseerd en afgesteld. Hiermee nemen we stappen naar een klimaatneutrale stad in 2030.