Begroting 2020

Bedrijfsvoering

Inkoop

Inkoop en aanbestedingen

De inkoopuitgaven van de gemeente Den Haag beslaan met ruim € 960 mln. circa een derde van de gemeentelijke begroting. Daarmee vormt inkoop een belangrijk sturingsinstrument om gemeentelijke maatschappelijke doelen te realiseren. Uiteraard willen we zo doelmatig mogelijk inkopen en houden we ons aan de aanbestedingswetgeving.
We gaan aan de slag met voornemens uit de binnenkort te verschijnen nota ‘Inkoopbeleid 2020 gemeente Den Haag’ en aangepast Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2020.

Wat zijn de doelen?

  1. Rechtmatig inkopen: de gemeente houdt zich aan de wettelijke kaders.
  2. Doelmatig inkopen: de gemeente en bewoners krijgen zoveel mogelijk waar voor hun geld.
  3. Maatschappelijk verantwoord inkopen: de gemeente zet haar inkoopkracht in om leveranciers te laten bijdragen aan de gemeentelijke doelen.
  • Duurzaam inkopen: de gemeente draagt met haar inkopen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen uit het coalitieakkoord (beperking CO2-uitstoot, verbetering luchtkwaliteit, terugdringen geluidshinder, bescherming biodiversiteit, beperking materiaalgebruik, klimaatbestendigheid).
  • Sociaal inkopen: de gemeente draagt met haar inkopen bij aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • MKB-vriendelijk inkopen: de gemeente draagt met haar inkopen bij aan versterking van de lokale en regionale economie.
  • Toepassing internationale sociale voorwaarden: de gemeente wil zoveel mogelijk vermijden dat door inkoop elders op de wereld schending van mensenrechten plaatsvindt of dat de leefwereld van mensen wordt aangetast.
  • Innovatiegericht inkopen: door de organisatie van marktontmoetingen en marktconsultaties en het vaker toepassen van innovatieve inkoopmethoden bevordert de gemeente innovaties in de markt.

Welke projecten gaan we doen?

  • Uitvoering van het gemeentebrede kader ‘contractregistratie en -beheer’. Alle bekende raamcontracten zijn eind 2020 opgenomen in het contractenregister (doelen 1 en 2).
  • Verbetering van de inkooporder compliance door uitvoering van het project ‘Van aanvraag tot betalen’ (doelen 1 en 2).
  • Invoering van een ‘pas toe of leg uit’-procedure voor het gemeentelijke beleid voor maatschappelijk verantwoord inkopen (doel 3).
  • Bij alle Europese aanbestedingen toetsen de 3 tenderboards de aanbestedingsstrategieën op de marktbenadering en de toepassing van de kaders voor maatschappelijk verantwoord inkopen (doel 1, 2 en 3).